MENI
30.10.2012

Okončana Međunarodna konferencija „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“


Danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine okončana dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“.

U okviru tema o ustavnim i zakonodavnim promjenama, učesnici su tokom drugog dana skupa diskutirali o različitim iskustvima Srbije i Bosne i Hercegovine, te Makedonije, Albanije i Crne Gore, zatim o ključnim pitanjima koja treba pokrenuti i načinima da parlamenti na njih odgovore, o postojanju planova za pokretanje ustavne i zakonodavne reforme te modalitetima uključivanja javnosti u taj proces, kao i o tome kakvu su ulogu imali pravni stručnjaci u procesu promjena.
U okviru teme „Kako efikasno harmonizirati domaće zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU“, razmjenjena su mišljenja o korištenim modelima harmonizacije, najtežim izazovima za rješavanje i preporukama koje se nakon njihovog rješavanja mogu dati.

Također, razgovarano je i o ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija: ustavnim i zakonodavnim promjenama sa preporukama i zaključcima.
Na kraju međunarodne konferencije koja je održana u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer i Misijom OSCE-a u BiH, doneseni su zaključci koje možete pročitati ovdje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću